Ben je een leerkracht in de 5e of 6e klas van het basisonderwijs, probeer dan eens het kant-en-klare onderwijsmateriaal uit de Energie Actief ‘toolbox’. Deze website bevat tal van ideeŽn en lesactiviteiten op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing.

Energie Actief is ‘al doende’ leren

Het onderwijsmateriaal is gebaseerd op het principe van Active Learning, ofwel ‘al doende leren’. Dat wil zeggen dat kinderen van 10 tot 12 jaar zelf een actieve rol spelen in het onderwijs. Door zelf spelenderwijs aan de slag te gaan, worden zij zich bewust van het energieverbruik op school en hun invloed op de klimaatverandering. Kinderen onderwijzen over energiebesparing en hernieuwbare energie leidt ertoe dat ze over hun eigen toekomst en die van de aarde gaan nadenken.

Wat is een activiteiten-fiche?

In de toolbox vindt u een volledig lespakket met activiteitenfiches. In iedere fiche worden de activiteiten stap voor stap uitgelegd en is aangegeven hoeveel tijd dit kost en welke materialen u daarbij nodig heeft. U kunt de lessen en activiteiten natuurlijk aanpassen en naar eigen inzicht inrichten. Tal van activiteiten zijn nauw met elkaar verbonden en vormen een goede aanvulling op elkaar. U beslist natuurlijk zelf welke onderwerpen u het meeste aanspreken, en in hoeverre die in uw lesprogramma passen.Ga naar de Energie Actief toolbox.

 Over de makers van de toolbox

De toolbox is het resultaat van een drie jaar durend Europees project, begonnen in januari 2006 en afloopt na het schooljaar 2007/2008. Het project wordt afgesloten met een internationale conferentie over energieonderwijs in Griekenland. Aan Active Learning, dat wordt gefinancierd door het Intelligent Energy programma van de Europese Commissie, nemen 16 Europese partners deel. Een samenvatting en de namen van de partners vindt u door hier te clicken.

Illustration credits - The Active Learning illustrations have been prepared by Tor Jšger Illustrations (external link)
Intelligent Energy Europe