Εάν είστε δάσκαλος, τότε γιατί δεν δοκιμάζετε να χρησιμοποιήσετε το έτοιμο προς χρήση εκπαιδευτικό υλικό που περιέχεται στην εργαλειοθήκη της Ενεργού Μάθησης;Η εργαλειοθήκη της Ενεργού Μάθησης περιλαμβάνει προτάσεις για διασκεδαστικές σχολικές δραστηριότητες που βασίζονται στην παιδαγωγική αρχή της Ενεργού Μάθησης. Το αντικείμενο είναι η ανάπτυξη της αειφόρου ενέργειας. Η ομάδα στόχος είναι τα παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών.

Η Ενεργός Μάθηση είναι η εκμάθηση μέσω της πράξης.

Μαθαίνουμε περισσότερα και η γνώση διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν η μάθηση γίνεται μέσω πρακτικής και αποκτούμενης εμπειρίας και μας φαίνεται διασκεδαστική η έρευνα. Έχετε ακούσει ποτέ για την “Ημέρα των Μάλλινων Πουλόβερ”; ή για παιδιά που γράφουν στον διευθυντή του σχολείου τους για να του παραπονεθούν για το αυτοκίνητό του που καταβροχθίζει αέριο καύσιμο; Και τα δύο αποτελούν παραδείγματα παιδιών που μαθαίνουν ενεργά σχετικά με το περιβάλλον τους και τις επιπτώσεις από την χρήση της ενέργειας. Τα παιδιά αποτελούν τους μελλοντικούς υπευθύνους για την λήψη αποφάσεων και μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην ίδια τους την εκπαίδευση, αντί να παραμένουν παθητικοί λήπτες πληροφοριών και γνώσης. Η διδασκαλία της ενεργειακής αποδοτικότητας και των ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων στα παιδιά μπορεί να τα βοηθήσει να δημιουργήσουν το μέλλον του οποίου επιθυμούν να αποτελούν μέρος.


Τι είναι ένα φύλλο δραστηριότητας;

Στην εργαλειοθήκη της Ενεργού Μάθησης θα βρείτε ένα σετ από φύλλα δραστηριοτήτων. Αυτά απευθύνονται στους δασκάλους και το καθένα από αυτά περιγράφει μία δραστηριότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ικανοποιηθούν οι διδακτικές απαιτήσεις του εθνικού σχολικού προγράμματος που μεταξύ των άλλων αφορούν στην ενεργειακή εκπαίδευση. Τα φύλλα περιγράφουν τις δραστηριότητες βήμα προς βήμα από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση και τον συλλογισμό και περιλαμβάνουν ετοιμοπαράδοτο δωρεάν υλικό για τους μαθητές και αναφορές σε επιπρόσθετα εκπαιδευτικά υλικά. Εσείς αποφασίζετε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για κάθε δραστηριότητα. Μπορείτε απλώς να δοκιμάσετε μία μεμονωμένη δραστηριότητα ή μπορείτε να εμπλέξετε ολόκληρο το σχολείο σε μία σειρά δραστηριοτήτων. Οι περιγραφές περιλαμβάνουν προτάσεις για παραλλαγές αυτών των δραστηριοτήτων έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να προσαρμοσθούν στις εκάστοτε ανάγκες. Πηγαίνετε στην Εργαλειοθήκη της Ενεργού Μάθησης
.

Ποιος δημιούργησε την εργαλειοθήκη Ενεργού Μάθησης;
Η εργαλειοθήκη της Ενεργού Μάθησης αποτελεί ένα από τα αποτελέσματα ενός συναρπαστικού Ευρωπαϊκού έργου διάρκειας 3 ετών με τον τίτλο “Ενσωμάτωση της Ενεργού Μάθησης και της Ενεργειακής Παρακολούθησης στα προγράμματα σπουδών των Σχολείων”, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2006 από ένα κονσόρτιουμ 16 εταίρων και χρηματοδοτείται εν μέρει από το πρόγραμμα Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για να δείτε μία σύνοψη του έργου παρακαλούμε πατήστε εδώ.
 

 

  

Illustration credits - The Active Learning illustrations have been prepared by Tor Jäger Illustrations (external link)
Intelligent Energy Europe