Egy most induló európai projekthez várjuk a csatlakozni kívánó pedagógusokat. Norvégia kidolgozott egy energiahatékonysági programot, és ezt próbáljuk ki 14 tagállamban, köztük Magyarországon is. Magyarországot Pécs, mint mintarégió képviseli, a program megbízott vezetője Märcz Éva, munkatársai Kathleen De Roo, Kiss Ágnes, Lettnerné Berta Gabriella.
Rövid leírást készítettünk a projektről. Kérünk mindenkit, olvassa át, és mérlegelje a csatlakozás lehetőségét. Kész, kidolgozott „óraterveket”, foglalkozásokat, megfigyeléseket dolgoztunk ki. Érdekes, újszerű, a gyerekek aktivitására épülő, tanulságos következtetéséket lehet levonni a feladatokból. Azok az osztályok, akik csatlakoznak, az energia nagykövetei lesznek, az ő munkájuk eredményeként tesz az EU ajánlást a tagországoknak, hogy a környezetvédelem érdekében az energiahatékonyság beépüljön, megjelenjen a tanmenetben. Érintett témakörök: az energiafogyasztás, a megújuló energiaforrások, az ésszerű közlekedés.

Aktív tanulás = tanulás megfigyeléseken keresztül
Több ismeretet sajátíthatunk el, és azokat jobban megjegyezzük, ha saját tapasztalatokon alapulnak és a megfigyeléseket egyszerű módon végezhetjük el.
A gyerekekből lesznek a holnap döntéshozói, ezért is jó, ha aktív szerepük lehet a tanulásban, ahelyett, hogy csupán passzív befogadók lennének. A gyerekek megfigyeléseket végeznek el az energia hatékony felhasználásáról, a megújuló energiaforrások használatáról, lehetőséget és segítséget kapnak egy olyan jövő kialakítására, melyben szívesen élnének.

Mi az a MEGFIGYELÉS?
Lehetősége van, hogy csak egy MEGFIGYELÉST próbáljon ki, de akár az összes MEGFIGYELÉST is elvégezheti az iskola minden osztályának a bevonásával.
Mi azt szeretnénk, ha 5 témát vállalna fel egy-egy osztály. Ehhez 24 megfigyelést kínálunk, melyek közül az iskola energia-monitoringja kötelező feladat, a többiből választani lehet. Ez így 5 téma, vagyis 5 hónap, mert az iskolai tanév 9 teljes hónapját nem kívánjuk felhasználni, hiszen tudjuk jól, mivel jár az évkezdés, a karácsony, a félévi bizonyítvány, …Az Aktív Tanulás eszköztár megtekintéséhez kattintson ide.

Ki készítette Aktív Tanulás eszköztárat?

A projekt teljes címe „Energiahatékonysági program beillesztése az általános iskolák tanmenetébe az aktív tanulás módszerével”. 2006 januárjában indult a projekt, jelenleg 14 országban, 16 tagú konzorcium dolgozik rajta. A projekt részben az Európai Bizottság Intelligent Energy Europe programja finanszírozza. A projekt összefoglalójáért, kattintson ide.

 

 

  

Illustration credits - The Active Learning illustrations have been prepared by Tor Jäger Illustrations (external link)
Intelligent Energy Europe