AZ ENERGIA FELSZHASZNÁLÁSÁNAK MEGFIGYELÉSE AZ ISKOLÁBAN (PDF)
Az iskolák hajlamosak jelentős energiafogyasztóvá válni, miközben a költségvetésük szűk ezért hasznos húzhatnak abból, ha kontrollálják az energiafogyasztásukat. A gyerekek rendszerese időközönként leolvassák az energiafogyasztást (gáz, elektromos áram, távfűtés vagy olaj). A megfigyelés alatt a gyerekekben tudatosul az iskola energiafogyasztása és, hogy hogyan tudják csökkenteni azt.

Az Aktív Tanulás eszköztár több gyakorlatot tartalmaz, több variációs lehetőséggel, 6 különböző témában. A gyakorlatokat 14 országban tanárokkal és gyerekekkel teszteltük. A gyakorlatok részletesen bemutatják a lépéseket, és segédanyagokat és hivatkozásokat is tartalmaznak.  A tanároknak szánt részt ezzel az ikonnal jelöltük a bal felső sarokban, míg a gyerekeknek kiosztandó anyagokat ezzel az ikonnal  jelöltük.A nemzeti tantervhez kapcsolódó hivatkozásokat minden gyakorlat leírásában megtalálja. 
A témák a következők:

Energia monitoring Világítás
Hideg-, és melegvíz  Háztartási gépek 
Közlekedés Fűtés

ELÚSZIK A PÉNZÜNK! (PDF)
A mindennapokban hajlamosak vagyunk feleslegesen nagy mennyiséget elhasználni a korlátozott mennyiségben rendelkezésünkre álló ivóvízből. Ennek az elkerülését segítheti, ha a gyerekek megfigyelik, és feljegyzéseket készítenek az otthoni vízfogyasztásról.
         

CSEPPENKÉNT PAZARLUNK (PDF)

Ennél a gyakorlatnál a gyerekek listát készítenek a nem megfelelően működő csapokról és WC-kről. Megmérik, illetve kiszámolják a rosszul elzárt csapoknál a csöpögés következtében elpazarolt víz mennyiségét.
    

BIO-VÍZMELEGÍTŐ (PDF)
A gyerekek egy vödör és friss fű felhasználásával, bioenergiával működő vízmelegítőt készítenek. A MEGFIGYELÉS során figyelik a víz felmelegedésének folyamatát, és ezeket az eredményeket összehasonlítják a napenergiával működő vízmelegítőnél mért adatokkal (ld. következő gyakorlat)  

NAPENERGIÁS VÍZMELEGÍTŐ
(PDF)

A gyerekek egy nagyobb dobozt, fekete szövetet és vékony fóliát felhasználva napenergiával működő vízmelegítőt készítenek. A víz melegedését mérik a doboz legoptimálisabb elhelyezése mellett, különböző időjárási viszonyok között


HŐSZIGETELT HÁZ (PDF)
A gyerekek ebben a MEGFIGYELÉSBEN „energia házat” terveznek, melyet saját választásuk szerint szigetelnek. A ház megépítése után azt vizsgálják, hogy különböző körülmények között, hogyan tudja hidegen tartani a beletöltött zacskónyi jeget.  

HŐTÉRKÉP AZ OSZTÁLYUNRÓL (PDF)
A gyakorlat során a gyerekek megfigyelik a tanterem különböző területeinek a hőmérsékletét, és egyszerű eszközök segítségével feltérképezik a huzatos helyeket. Kísérleteket végeznek meleg és hideg fém italosdobozok segítségével.
 

ABLAKON KIDOBOTT PÉNZ (PDF)
Megvizsgálják, hogy mely ablakok szigetelése nem megfelelő, s ezen hogyan lehetne egyszerű eszközökkel javítani. Megtanulják, hogyan lehet az osztálytermeket hatékonyan, ugyanakkor a legkisebb hőveszteséggel szellőztetni. 

A NAP MELEGE
(PDF)
A gyakorlat során a gyerekek különböző technológiákkal, napenergiát felhasználó sütőket készítenek. A különböző sütők hatékonyságát csokiolvasztás segítségével mérik és hasonlítják össze, mely emlékezetessé teszi ezen megújuló energiaforrásról szerzett tapasztalataikat.


 

 ÚT AZ ISKOLA ÉS AZ OTTHONOM KÖZÖTT (PDF)
Ebben a gyakorlatban a gyerekek megmérik az otthonuk és az iskola közötti távolságot és az utazáshoz szükséges időt. Ezt követően kiszámolják, hogy az utazás milyen mértékű szennyezőanyag kibocsátással járt. Beszélgessünk a gyerekekkel a különböző utazási módok előnyeiről és hátrányairól.
  

FORGALOM ELLENŐRZÉS (PDF)

A gyerekek 100 közlekedési eszközt figyelnek meg forgalomban, mely során feljegyzik a jármű típusát és az utasai számát. Ezután a gyerekekkel megbeszéljük a különböző típusú járművek előnyeit és hátrányait, továbbá az energiafogyasztás és a környezetszennyezés csökkentésének lehetőségeit.
    

ÉPÍTS SAJÁT JÁRMŰVET (PDF)

Minden közlekedési eszköz energia segítségével mozog. A MEGFIGYELÉS során a gyerekek járműveket építenek egyszerű anyagokból. Megfigyelik a járművek mozgását, sebességét, és az általuk megtett távolságot. Megbeszélik az eredményeket, valamint a járművek meghajtásához felhasználható energiaforrások fajtáit, és azt, hogy ezek közül melyik megújuló.
   

AZ UTAZÁS MÚLTJA, JELENE ÉS JÖVŐJE (PDF)

Ebben a MEGFIGYELÉSBEN a gyerekek számba veszik a különböző közlekedési eszközöket és beszélgetnek a környezetre gyakorolt hatásukról. A beszélgetések során felhasználják utazással kapcsolatos tapasztalataikat, ismertetik az előzetesen szüleikkel, nagyszüleikkel készített interjúkat

A VILÁGÍTÁS GONDNOKA (PDF)
Ebben a MEGFIGYELÉSBEN a gyerekek megmérik a világítás használatának időtartamát és megfigyelik, hogy a világítás használata hogyan függ az időjárástól. Ezt követően megbeszélik, hogyan lehetne csökkenteni a lámpák használati idejét és kiszámolják, hogy ez mekkora megtakarítást eredményez.

KAPCSOLJ LE!
(PDF)
A gyakorlat során a gyerekek színes matricákat készítenek, melyeket felragasztanak a kapcsolókra. Ez mindenkinek felhívja a figyelmét, hogy kapcsolja le a lámpát, ha már nincs szüksége rá.


VILLANYKAPCSOLÓK FELTÉRKÉPEZÉSE
(PDF)
A MEGFIGYELÉSBEN a gyerekek térképet készítenek a kapcsolók és izzók elhelyezkedéséről, melynek során azt is megtudják, hogy melyik kapcsoló, melyik lámpához tartozik. Így könnyebben begyakorolják a feleslegesen használt lámpák lekapcsolását.
 

ENERGIATAKARÉKOS IZZÓK (PDF)

Ebben a MEGFIGYELÉSBEN a gyerekek megismerkednek a különböző típusú izzókkal és azok energiafelhasználásával. Az izzók fajtáinak megismerését segíti, valamint a foglalkozást színesebbé teheti az ezzel kapcsolatos internetes oldalak megtekintése, vagy egy elektromos üzlet meglátogatása.
  

A NAP JÁRÁSA (PDF)
A gyerekek megfigyelik a nap útját az égen, és helyzetének változását a különböző napszakokban, illetve évszaktól függő változását. Ezután saját megfigyeléseikre alapozva megbeszélik a napenergia használatának lehetőségét és korlátait.

ENERGIA-DETEKTÍVEK (PDF)
A gyakorlat során a gyerekek megismerik a háztartási gépek energiaosztályait  „A” jobb, mint „G”. Ezt követően lehetőség szerint ellátogatnak egy háztartási gépeket forgalmazó üzletbe, ahol többféle terméktípusnál feljegyzik a kis fogyasztású és a legtöbb energiát felhasználó készülékek energiaosztályát, fogyasztását és árát.
   

KÉSZENLÉTI ÁLLAPOT (PDF)

A gyerekek ebben a MEGFIGYELÉSBEN megmérik néhány háztartási készülék energiafogyasztását készenléti állapotban, és összehasonlítják a mért adatokat az eszköz teljes (használat közbeni) energiafogyasztásával.
   

EDÉNYEK VERSENYE (PDF)

Vízforralás teához, krumplihoz, tésztához – mindennapi tevékenység. Azonban nem mindegy, hogy ezt pontosan hogyan tesszük. A gyerekek ezúttal játékos versenyben kipróbálják, hogy egyszerű módon, például fedő használatával hogyan lehet időt, energiát és pénzt megtakarítani. 


MELYIK AZ ENERGIAFALÓ?
(PDF)
A gyerekek listát készítenek az otthonukban található elektromos készülékekről. Feltüntetik azok teljesítményét, valamint felírják, hogy mennyit használják azokat.
Az iskolai MEGFIGYELÉS során a gyerekek kiszámolják a készülékek energiafogyasztását és beszélgetnek a készülék használati idejének hatásairól.  


ÁRAMMENTES NAP (PDF)
Bíztassuk őket, hogy próbáljanak ki egy napot elektromos áram használata nélkül. Készítsünk filmforgatókönyvet egy áram nélküli napról.