Ste učitelj/-ica, zakaj potem ne preizkusite izobraževalnega materiala,»pripravljenega za uporabo«, iz nabora orodij Aktivnega učenja? Nabor orodij Aktivnega učenja vsebuje predloge za zabavne šolske dejavnosti, ki temeljijo na pedagoškem principu aktivnega učenja. Tema je trajnostni razvoj energetike. Ciljna skupina so učenci stari od 6 do 12 let.  

A
ktivno učenje je učenje z dejanji.
Če doživimo stvari iz prve roke in nam je raziskovanje zabavno, se naučimo več in znanje ohranimo dlje. Ste že kdaj slišali za dan brez električne energije ali pa dan volnenih puloverjev? Kaj pa o otrocih, ki so učitelju napisali pritožbo glede njegovega »požrešnega« avtomobila? Gre za primere, kjer se učenci aktivno učijo o njihovem okolju in vplivu odnosa do energije. Otroci bodo v prihodnosti sprejemali odločitve in so lahko aktivno vključeni v svojo izobrazbo, kar je bolje kot zgolj pasivno prejemanje informacij in znanja. Učenje otrok o učinkoviti rabi energije in o obnovljivih virih energije jim lahko pomaga ustvariti prihodnost, kakršne del si želijo biti.  


Kaj je list dejavnosti?

V naboru orodja Aktivnega učenja najdete kup listov dejavnosti. Namenjeni so učiteljem in vsak opisuje določeno dejavnost. Uporabite ga lahko za to, da izpolnite zahteve učnega načrta, med drugim področja izobraževanja o energetiki. Listi opisujejo dejavnosti korak za korakom, od načrtovanja do izvedbe in premisleka ter vključujejo napotke za učence in informacije za nadaljnjo izobraževanje. Sami se odločite, koliko časa boste porabili za posamezno dejavnost. Lahko preizkusite eno samo dejavnost ali pa vključite celotno šolo v cel nabor dejavnosti. Opisi vključujejo tudi predloge za ostale različice dejavnosti, tako da jih lahko prilagodite svojim potrebam. Pojdite na Nabor aktivnosti projekta Aktivno učenje.


Kdo je oblikoval nabor aktivnosti Aktivnega učenja?

Nabor aktivnosti Aktivnega učenja je eden izmed rezultatov razburljivega triletnega evropskega projekta z naslovom »Integriranje aktivnega učenja in spremljanje porabe energije v šolske učne načrte«, ki  ga je januarja 2006 sprožilo 16 partnerjev in ga delno financira program evropske komisije - Inteligentna energija Evrope. Če si želite ogledati vsebino projekta, prosim kliknite tukaj.

 

 

  

Illustration credits - The Active Learning illustrations have been prepared by Tor Jäger Illustrations (external link)
Intelligent Energy Europe